Bir Uygulamalı Dramaturgi Çalışması: Sevim Burak Yapıtlarından Hareketle Oyun Metni Oluşturma Süreci

Ferda Öztürk Kömleksiz

Öz


Bu çalışmanın temel amacı; yazar Sevim Burak okumalarından yola çıkılarak “Dramaturgi Uygulamaları” doktora dersi kapsamında doktora öğrencileri tarafından gerçekleştirilen bir “Sevim Burak-ça” oyun metni yazma çalışmasının oluşturulma sürecini ortaya koymaktır. Bu çalışmada öncelikle yazarın yaşadığı dönem, çağdaşları, yaşamı, bütün yapıtları, sanat anlayışı ele alınmış, yapıtlarındaki metinler öz ve biçim olarak incelenmiştir. Yapılan yazma çalışmalarında, yazarın çağdaşları olan yazarların ve yönetmenlerin yapıtları incelenmiş, incelenen eserlerdeki benzerlik ve kesişmeler ortaya konmuş ve Sevim Burak’ın; anne, evlat, yaşamındaki erkekler ve yazar kişiliği irdelenmiştir. Oyun izleği; zaman, karakterler, mekân, olay, sesler, hayaletler, atmosfer ve fikirler belirlenerek dramaturgi süreçlerine uygun olarak oluşturulmuştur. Yapılan çalışmalar uygulamalı dramaturgi süreci içinde ayrıntılarıyla ortaya konmuştur. Uygulamalı dramaturgi çalışması olarak gerçekleştirilen bu süreçsel çalışma; drama liderlerlerine, yaratıcı drama çalışmalarında sıklıkla kullanılan yazın çalışmalarında, yaptıkları çalışmaları derinlemesine inceleme/irdeleme, yapılan çalışmanın alt yapısını oluşturmak için derinlik kazandıracağı ve bulguların yaratıcı drama ile ilgilenen kişilere kaynak oluşturacağı düşünülmektedir.


Anahtar Kelimeler


Dramaturgi, Sevim Burak, Oyun Metni, Yaratıcı Drama

Kaynaklar


Adıgüzel, Ö. (2011). Eğitimde Yaratıcı Drama. Ankara: Naturel Yayınları.

Burak, S. (1993). Palyaço Ruşen. İstanbul: Nisan Yayınları.

Burak, S. (2003). Ford Mach I . İstanbul: Yapı Kredi Yayınları.

Burak, S. (2004). Yanık Saraylar. İstanbul: Yapı Kredi Yayınları.

Burak, S. (2004a). Sahibinin Sesi. İstanbul: Yapı Kredi Yayınları.

Burak, S. (2006). Afrika Dansı. İstanbul: Yapı Kredi Yayınları.

Burak, S. (2006a). Everest My Lord-İşte Baş İşte Gövde İşte Kanatlar. İstanbul: YKY Yayınları.

Çider-Şener, A., Üstün, A., Akın, E., Öztürk, F., Berke-Ataman, F., & Laleh, H. (2011). Kalan; İzmetin, Tiyatro Araştırmaları Dergisi. Sayı 32, 109-177.

Güçbilmez,B. (2003). Tekinsiz Tiyatro: Sahibinin Sesi/ Sevim Burak’ın Metninde Tekinsiz Teatrallik ve Minör Ses’in Temsili. Tiyatro Araştırmaları Dergisi, Sayı 16, 3-17.

Güngörmüş, N(2003). A’dan Z’ye Sevim Burak. İstanbul: Yapı Kredi Yayınları Kitaplık Dergisi Armağanı.

İpşiroğlu, Z. (2005). Yaratıcı Yazma: Oyun Yazma Atölye Çalışmalarından Notlar, Tiyatro Eleştirmenliği ve Dramaturji Bölüm Dergisi, Sayı 7, 165-176.

Kocabay-Kalkan, H. (2003). Dramaturjide Yeni Açılımlar. Tiyatro Eleştirmenliği ve Dramaturji Bölüm Dergisi, Sayı 3, 3-20.

Odacı, S. (2009) Ulysses ve Tutunamayanlar’da Bilinç Akışı Tekniği. Turkish Studies International Periodical For the Languages, Literature and History of Turkish or Turkic, 4(1), 605-684.

Şener, S. (2011). Yaşamın Kırılma Noktasında Dram Sanatı. Ankara: Dost Kitabevi Yayınları.

Woof, V. (2012). Mrs. Dalloway. İstanbul: İletişim Yayınları.


Tam Metin: PDF

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Creative Commons Lisansı
TUDEB is licensed under a Creative Commons License.

Copyright © 2016

Yaratıcı Drama Dergisi

Tüm Hakları Saklıdır