Yaratıcı Dramanın Öğretmen Adaylarının Bilişüstü Farkındalıkları

Ebru Demirsöz Selçioğlu

Öz


Bu araştırma ile Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi İlköğretim Bölümü Sınıf Öğretmenliği Anabilim Dalı Programı’nda yetişmekte olan 3. sınıf öğretmen adaylarının bilişüstü farkındalıkları üzerinde yaratıcı drama eğitimi ve geleneksel öğretim yönteminin etkilerini ortaya koymak amaçlanmıştır.            Araştırma modeli 2x2 Solomon dört gruplu deneysel desendir. Böylelikle çalışmada aynı zamanda ön testin sonuçlar üzerinde herhangi bir etkisinin olup olmadığı da araştırılmıştır. İnsan Hakları dersinde sürdürülen çalışmada deney gruplarında yöntem olarak yaratıcı drama, kontrol gruplarında ise geleneksel öğretme yöntemi uygulanmıştır. Çalışma grubunu her grupta 30 öğretmen adayı olan toplam 120 öğretmen adayı oluşturmaktadır. Araştırmanın verileri, Schraw ve Dennison  (1994) tarafından geliştirilen ve Selçioğlu Demirsöz’ ün (2010) dil eşdeğerliğini yapmış olduğu BFÖ (Bilişüstü Farkındalık Ölçeği) ile toplanmıştır. Bilişüstü Farkındalık Ölçeğinin ön test toplam Cronbach’s Alpha güvenirlik katsayısı α = 0,94, son test toplam Cronbach’s Alpha güvenirlik katsayısı α = 0,93 olarak oldukça yüksek düzeyde güvenilir bulunmuştur. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre; Bilişüstü farkındalık bakımından; deney ve kontrol gruplarının son testleri arasında ölçeğin bütününde ve alt ölçeklerinde anlamlı farklılık yoktur. Deney grubunun ön test- son test sonuçları arasında ölçeğin bütününde ve alt ölçeklerinde son test lehine anlamlı farklılık elde edilmişken, kontrol grubunda anlamlı farklılık elde edilememiştir. Ayrıca ön testin yapılmasının bilişüstü farkındalık bakımından deney ve kontrol gruplarında öğrenme ve duyarlılaşmaya etkisi saptanmamıştır.

Anahtar Kelimeler


Bilişüstü Farkındalık, Yaratıcı Drama, Öğretmen Eğitimi

Kaynaklar


Adıgüzel, H. Ö.(1993). Oyun ve yaratıcı drama ilişkisi, Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi.

Balci, A. (2001). Sosyal Bilimlerde Araştırma, Yöntem, Teknik ve İlkeler, Ankara: PegemA Yayınları

Blakey, E. ve Spence, S. (1999). “Thinking for the future”. Emergency Librarian, May/June.17, 11-13.

Brown, A. (1987).“Metacognition, executive control, self-regulation, and other more mysterious mechanisms”, In F. Weinert and R. Kluwe (Eds.), , Metacognition, Motivation, and Understanding 65-116. NJ.Erlbaum: Hillsdale,

Çakır İlhan, A., Okvuran, A. ve Adıgüzel, Ö.(2004). Drama. İstanbul: Milli Eğitim Bakanlığı Yayınları.

Dawson, T. E. (1997). “A Primer on Experimental and Quasi- Experimental Design”, Paper presented at the annual meeting of the Southwest Educational Research Association, Austin, TX., January.

Erdoğan, S. (2008). Drama ile Matematik Etkinlikleri, Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.

Fidan, N. (1986). Okulda Öğrenme ve Öğretme, Ankara: Kadıoğlu Matbaası.

Flavell, J. H. (1976). “Metacognitive aspects of problem solving”, In L. R. Resnick (Ed.), The Nature of Intelligence, Hillsdale, NJ: Lawrence Erlbaum.

Flavell, J. H. (1979).“Metacognitive and cognitive monitoring: A New Area of Cognitive Developmental Inquiry”, American Psychologist, 34, 906-911.

Flavell, J. H. (1987). “Speculations about the nature and development of metacognition”, In F. Weinert and R. Kluwe (Eds.), Metacognition, Motivation, and Understanding, 21-29. Lawrence Erlbaum: Hillsdale, NJ.

Fraenkel, J. R. ve Wallen, N. E. (2003). How to Design and Evaluate Research in Education, New York: The McGraw Hill Companies Inc. (Fifth ed.).

Gall, M. D., Gall, J. P. ve Borg, W. R. (2003). Educational Research on Introduction, USA, Boston: Allyn and Bacon (Seventh ed.).

Grazino, A. M. ve Raulin, M.L.(2004). Research Methods: A Process of Inquiry. USA: Pearson Education Group, Inc. Fifth ( ed.)

Jacobs, J. E., ve Paris, S. G. (1987). “Children's metacognition about reading: issues in definition, measurement, and ınstruction”, Educational Psychologist, 22, 255-278.

Johnson, C.(2002). “Drama and metacognition”, Early Child Development and Care, 172, 595-602.

Karasar, N. (2000). Bilimsel Araştırma Yönetimi, Ankara: Nobel Yayın Dağıtım (10.baskı).

Mclneryney, D. M. ve Mclnerney, V.(2002). “Educational Psychology-Constructing Learning”, Pearson Education Australia Pty Limited, Prentice Hall.

Mercer, N. (1998). “Cognition and Context”, Lisbon Partugal: Instituto Superior de Psicologia Aplicada.

Özcan Küçük. Z. Ç. (2000).Bilişüstü becerilerin 6. sınıf öğrencilerine öğretilmesi, Boğaziçi Üniversitesi Ortaöğretim Fen ve Matematik Eğitimi, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi

Rosnow, R. L. ve Rosenthal, R.(2002). Beginning Behavioral Research A Conceptual Primer. USA: Pearson-Prentice Hall. (Fourth ed.).

Sawilowsky, S., Kelley, D. L., Blair, R. C. ve Markman, B. S. (1994). “Meta-analysis and the solomon four group design”, Journal of Experimental Education, 62, (4). Summer.

Schraw, G. ve Dennison, R. S.(1994).“Assesing metacognitive awareness”, Contemporary Educational Psychology, 19, 460-475.

Selçioğlu, E. (2010).Yaratıcı dramanın öğretmen adaylarının demokratik tutumları, bilişüstü farkındalıkları ve duygusal zekâ yeterliliklerine etkisi, Dokuz Eylül Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Yayımlanmamış Doktora Tezi

Slawın, R. E. (2003). Educational Psychology, Theory and Practice Boston: Allyn and Bacon, USA.

Wilburne, J. M.(1997). The Effect of teaching metacognition strategies to pre-service elementary school teachers on their mathematical problem-solving achievement and attitude, Temple University Graduate Board, for the degree of doctor of Education, UMI number:9724297

Yıldırım, A. ve Şimşek, H.(2000). Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri, Ankara: Seçkin Yayınları

Yılmaz, B. H.(2003). Yedinci sınıf öğrencilerinin problem çözme becerilerinde bilişüstü eğitimin etkileri, Boğaziçi Üniversitesi, Ortaöğretim Fen ve Matematik Eğitimi, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi


Tam Metin: PDF

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Creative Commons Lisansı
TUDEB is licensed under a Creative Commons License.

Copyright © 2016

Yaratıcı Drama Dergisi

Tüm Hakları Saklıdır